amandă

⭐
substantiv feminin (arhaism / regionalism / botanică)

Definiție

Formă veche, regională sau arhaică pentru migdală, fructul pomului Prunus dulcis, de formă ovoidală și acoperit de o coajă lemnoasă, având în interior un sâmbure comestibil cu gust dulce sau amărui. În sens literar vechi, termenul face trimitere la influența etimologică directă din limbile romanice și din latină, fiind utilizat în trecut în rețetele boierești sau în descrierile botanice timpurii.

Echivalente bilingve

  • Amandă
  • Migdală (arhaic)

Detalii gramaticale și sursă

Tip Flexiune Substantiv feminin, articulat: amanda, plural: amande, genitiv-dativ: amandei / amandelor.
Formare Împrumut istoric direct din fr. 'amande' sau lat. 'amygdala', înlocuit treptat în limba modernă de 'migdală'.
Ortografie / Pronunție [a-man-dă] (cu accentul pe prima silabă a rădăcinii)
Sursă Dicționarul de Arhaisme și Regionalisme al Limbii Române

Exemple de utilizare în context

RO: În vechiul hrisov boieresc era trecută o rețetă de cozonac parfumat cu esență fină de amandă.

EN: In the old boyar charter, a recipe for sponge cake flavored with fine almond essence was recorded.

RO: Bunicul folosea termenul de amandă când vorbea despre pomii fructiferi aduși din țările calde.

EN: Grandfather used the term 'amandă' when talking about the fruit trees brought from warm countries.

RO: Uleiul extras din această amandă sălbatică era utilizat în trecut pentru vindecarea rănilor ușoare.

EN: The oil extracted from this wild almond was used in the past for healing minor wounds.

Expresii și sintagme corelate

Miez de amandă / Almond kernel

RO: Partea comestibilă și hrănitoare din interiorul sâmburelui, utilizată în trecut la prepararea dulciurilor.

EN: The edible and nutritious part inside the stone, historically used in making sweets.

Lapte de amandă / Almond milk

RO: Băutură vegetală obținută prin zdrobirea și stoarcerea sâmburilor, menționată în vechile cărți de leac.

EN: A plant-based drink obtained by crushing and pressing the kernels, mentioned in old remedy books.

Ulei de amandă / Almond oil

RO: Extras uleios folosit în spițeriile de altădată pentru îngrijirea pielii și prepararea unguentelor.

EN: An oily extract used in apothecaries of old times for skincare and ointment preparation.

📊

Informații și știri de ultimă oră

Nu au fost găsite știri sau mențiuni recente în presă pentru acest subiect.